24 C
Thebes
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Επιστολή στον υποψήφιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Αγαπητέ Υποψήφιε,

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η αναζήτηση συμβουλών στο Διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα το νέο χόμπι σου. Τα άρθρα χιλιάδες. Από αυτά ελάχιστα είναι ουσιαστικά ενώ κάποια άλλα δεν ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα του Έλληνα μαθητή. Πετυχαίνουν με απόλυτη ακρίβεια τον εκφοβισμό. Σε αγχώνουν και συνεχίζεις να ψάχνεις κι άλλα, μέχρι να βρεις κάτι που να σου δίνει ένα παράθυρο-τέχνασμα-τρικ για την εύκολη νίκη.

Σου γράφω αυτή την επιστολή για να σου θυμίσω ξανά πως: “Δεν υπάρχει εύκολη νίκη”. Όσα διαβάζεις αποτυγχάνουν να σου πουν το πιο βασικό για την συγκεκριμένη περίοδο: “Ένα μήνα πριν τις εξετάσεις, σταμάτα να διαβάζεις άρθρα και συμβουλές και ΔΙΑΒΑΣΕ.”

Αυτοί είναι 6 τρόποι για να το κάνεις σωστά. Ρεαλιστικοί. Που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σου και περιλαμβάνουν αυτό που ό,τι άλλο έχεις διαβάσει θεωρεί αυτονόητο:” ότι ακόμα δεν έχεις αποφασίσει να διαβάσεις σωστά”.

1. Πού θα διαβάσεις;
Αφιέρωσε τη σωστή ποσότητα χρόνου για να ετοιμάσεις το χώρο μελέτης σου. Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετό χώρο για να απλώσεις βιβλία, σημειώσεις & post-it, ότι έχεις αρκετό φως και βολική καρέκλα, ότι έχεις μακριά κινητό και υπολογιστή.

 Αμέσως μετά κάλεσε τον εαυτό σου να λάβει μια προσωπική απόφαση. Πες: “θα απομακρύνω οτιδήποτε μου αποσπά την προσοχή και θα μείνω συγκεντρωμένος στο στόχο μου”. Εύκολα λόγια; Θα σου θυμίσω κάτι. Στόχος σου είναι να διεκδικήσεις και να κερδίσεις μια θέση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Άρα, καλύτερα πες: “Του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαι μέλος μιας Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Του χρόνου τέτοια εποχή θα λέγομαι: Φοιτητής.” Μερικές φορές ξεχνάς γιατί προσπαθείς τόσο καιρό. Ξεχνάς το αυτονόητο. Αυτό θα σε πεισμώσει και θα σε κινητοποιήσει. Να το θυμίζεις στον εαυτό σου. Να παίρνεις αυτή την προσωπική απόφαση για τις επόμενες μέρες, ξανά και ξανά.

Βρες, λοιπόν, τον τρόπο που θα “χτίσεις” το χώρο μελέτης σου. Κάποιοι προτιμούν την απόλυτη ησυχία, ενώ άλλοι δουλεύουν εξαιρετικά με απαλή μουσική στο background! Κάποιοι προτιμούν έναν απόλυτα οργανωμένο και καθαρό χώρο, ενώ άλλοι ένα πιο “άνετο” και μπερδεμένο για να είναι παραγωγικοί. Δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν υπάρχουν τυποποιημένες συνταγές. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου λίγο πριν τις Πανελλαδικές. Πρέπει απλά να έχεις έναν συγκεκριμένο χώρο μελέτης απαλλαγμένο από αυτά που σε αποσπούν, στον οποίο θα νιώθεις άνετος και θα μπορείς να συγκεντρωθείς!

2. Πώς θα διαχειριστείς το χρόνο σου;
 Όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακούσει μια παρόμοια ιστορία: “Μαθητής δεν διαβάζει τίποτα όλο το χρόνο. Μαθητής λίγο πριν τις Πανελλήνιες αποφασίζει να διαβάσει. Μαθητής είναι τυχερός και “πέφτει” αυτό που διάβασε. Μαθητής που θριαμβεύει.” Υπάρχουν πολλαπλάσιες τέτοιες ιστορίες  που ο μαθητής δεν θριάμβευσε ή δεν προσπάθησε καν τις τελευταίες μέρες. Προφανώς, ο λόγος που αναπαράγονται ιστορίες της πρώτης περίπτωσης είναι γιατί κρύβουν ένα κοινό “κακό συστατικό”: την εύκολη νίκη. Είναι ευχάριστο να “νικάς” εύκολα.
Στις συγκυρία που βιώνουμε, σε αυτές τις εξετάσεις, σε ένα χρόνο από τώρα στην εξεταστική του Πανεπιστημίου και μερικά ακόμα χρόνια μετά στην Αγορά Εργασίας, δεν υπάρχουν εύκολες νίκες. Η επιβίωση εξαρτάται από το σωστό σχεδιασμό, τη ρεαλιστική στοχοθεσία, την επιδέξια διαχείριση χρόνου, τις αναπτυγμένες δεξιότητες λήψης αποφάσεων, το πείσμα και τη θέληση. Αυτή η συγκυρία, αυτές οι εξετάσεις, δεν χρειάζονται τύχη αλλά στοχοθεσία επαγγελματία και αυστηρά deadlines. Οργάνωσε το χρόνο σου, μη χάνεις μαθήματα, ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα επαναλήψεων.

Μίλησε με τους καθηγητές σου και ανακάλυψε τις πραγματικές ελλείψεις σου σε κάθε μάθημα. Πολλές φορές η έλλειψη αυτογνωσίας και του κριτηρίου των εξετάσεων, σε οδηγούν σε κινήσεις χωρίς εκπαιδευτική λογική.  Παράδειγμα; Μπορεί να καταπιάνεσαι με ένα μόνο μάθημα για μία εβδομάδα που ΕΣΥ αισθάνεσαι ότι έχεις κενά, αφήνοντας πίσω όλα τα υπόλοιπα. Πολλές φορές  η “αίσθησή” σου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις των Εξετάσεων. Ζήτα λοιπόν βοήθεια από καθηγητές και φροντιστές για να αναδείξεις ουσιαστικές ελλείψεις ανά μάθημα και σε καμία περίπτωση μη χάνεις την επαφή σου με ΟΛΑ τα μαθήματα που θα εξεταστείς.

3. Κάνε συχνά breaks!
Παρόλο που κάποιοι πιστεύουν πώς καλύτερο είναι να διαβάζεις όσο περισσότερες ώρες μπορείς , αν αυτές οι ώρες είναι συνεχόμενες μάλλον είναι αντιπαραγωγικές. Έρευνες έχουν δείξει πως, για να “αποθηκεύσεις” γνώση μακροπρόθεσμα, πρέπει να κάνεις συχνά breaks. Κάθε ένας από εμάς είναι περισσότερο παραγωγικός συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αν, λοιπόν, σου “πάει” περισσότερο η πρωινή μελέτη , ξεκίνα νωρίς το πρωί και κάνε ένα διάλλειμα προς το μεσημέρι. Αν πάλι είσαι βραδινός τύπος, κάνε το διάλλειμα σου αργά το απόγευμα για να συνεχίσεις δυναμικά αργότερα. Απλά, φρόντισε να κοιμάσαι σωστά και τα διαλείμματα να ΜΗΝ είναι μεγαλύτερα από τον ωφέλιμο χρόνο μελέτης!

4. Παλιότερα θέματα εξετάσεων.. Χμ.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προετοιμασίας για τις Εξετάσεις, είναι η εξάσκηση σε παλιότερα θέματα. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο τη λογική των θεμάτων και εξοικειώνεσαι με τον τρόπο που αναπτύσσονται οι εκφωνήσεις, άλλα -αν χρονομετρήσεις τον εαυτό σου- μπορείς να αρχίσεις να συνειδητοποιείς  πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσεις σε κάθε ομάδα και θέμα. Σωστή τακτική λοιπόν!

Επίσης, πρόσεξε “συνδυαστικά ή σύνθετα” θέματα που βρίσκεις μόνος στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες. Μπορεί να σου φαίνονται ακαταλαβίστικα ή ασυνήθιστα δύσκολα. Μην πανικοβληθείς. Μπορεί, απλά, να μην είναι αντιπροσωπευτικά των εξετάσεων και να είναι διαφοροποιημένης λογικής. Δούλεψε πάνω σε παλιότερα θέματα και ζήτησε από τους καθηγητές σου να σου προμηθεύσουν “επιπλέον” δύσκολα θέματα, αλλά πάνω στη ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

5. Βάλε κι άλλους στο παιχνίδι!
Το ιδανικό θα ήταν να είχες αναπτυγμένο αυτοέλεγχο και με το που ξέφευγες από το διάβασμα, να έβαζες μόνος σου τον εαυτό σου πάλι σε τάξη. Είμαστε όλοι πολύ καλοί κριτές του εαυτού μας. Αν δεν έχεις αυτοέλεγχο, ενεργοποίησε τις “Ειδικές Δυνάμεις Πίεσης” (ή αλλιώς ΕΔΠ). Τι είναι;

Οι ΕΔΠ αποτελούνται από γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, μικρότερα και μεγαλύτερα αδέρφια , λοιπούς συγγενείς και κατοικίδια. Τα μέλη της ΕΔΠ είναι παραπάνω από πρόθυμα να κρατήσουν βιβλία και να σε κοιτάνε όταν μαθαίνεις ορισμούς (ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν τίποτα). Η δυναμική των ΕΔΠ μπορεί να αποδειχθεί μοναδική γιατί όχι μόνο σε βοηθάει να τηρήσεις τον προγραμματισμό σου, αλλά και να ξεκαθαρίσεις στο κεφάλι σου την ύλη και να ανακαλύψεις τα σημεία που χρειάζεσαι περισσότερη δουλειά. Αυτές τις μέρες  τα μέλη των ΕΔΠ δεν χρειάζεται να έχουν ενοχλητική παρουσία. Χρησιμοποίησε τα έξυπνα.

6. Μην χάνεις άλλο χρόνο!
Κλείστα όλα. Και άρχισε να διαβάζεις. DO progress.

Με εκτίμηση και απόλυτη ειλικρίνεια.

πηγή:http://www.panelladikes.gr

Βάσια Γιαννακοπούλου,
* Η Βάσια Γιαννακοπούλου είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

1,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
332ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
247ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Latest Articles

- Advertisement -spot_img
Translate »